Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 00:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/06/03/etikettspalten-halla-tal/

Fråga om hyfs och stil

Etikettspalten: Hålla tal

Ett bra tal är underbart för föremålet liksom för åhörarna. Ett dåligt tal är plågsamt för alla, inte minst talaren själv. Så här i examens- och bröllopstider våndas mängder av talare över den plikt de anser det är att hålla tal till studenten eller brudparet. Våndan är vanlig men onödig. Ett kort bra tal kan alla hålla! Det gäller att inse att åhörarna inte sitter där med den kritiska attityd som talaren befarar, utan snarare med beundran över talarens mod.

Det goda talet är kort, genomtänkt och vänligt. Tre minuter räcker, det är långt nog. Mycket få tal är underhållande nog att vara längre än dessa tre minuter. Och mycket få människor är födda bra talare, så gott som alla har förstånd nog att oroa sig inför talandet. Skriv vad talet ska innehålla: lyckönskningar, beundran, något roligt minne som alla kan tycka är kul att höra. Älskligt, soligt, vänligt ska talet vara, det är en hyllning, inte en uppgörelse, inte en berättelse om talaren själv utan något som föremålet för talet ska kunna ta fram ur minnet när den obevekliga framtida vardagen känns grå.

Så stryk allt som ger ett flabb på festföremålets eller andras bekostnad! Det enda tillåtna är åhörarnas skratt över talarens frivilligt berättade egna fadäs. Ta inte med mer än någon eller några få detaljer från föremålets uppväxt och liv – det är urtråkigt att lyssna till familjealbumstal som redogör för allt möjligt redan känt eller ointressant från talföremålets tidigare liv. Sådant kan talaren med fördel säga i en liten krets eller i enrum med föremålet. Avstå från att nämna tidigare kärlekspartners, i synnerhet vid bröllopstal. Hoppa över alla sexanspelningar – om de inte är ytterst subtila. Enda sättet att leverera ett riktigt bra tal är att öva in det. Skriv talet, mät tiden så att det inte tar mer än tre minuter, läs det högt från pappret femtio gånger minst och försök känna in orden så att de sitter säkert i minnet.

Tala långsammare än vanligt. Och drick ytterst sparsamt med alkohol innan talet är hållet! Magdalena Ribbing