Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fråga om hyfs och stil

Etikettspalten: Ge bort

Sommaren är presenttid – till skolavslutningar, till förlovningar, bröllop, och alla dessa namn- och födelsedagar som ska firas (förr firades namnsdagarna mer än födelsedagarna, det givna namnet var viktigare). För att inte tala om gåbortspresenter till dem man gästar sommartid.

Så vad ger man i present? Vad måste det kosta som minst? Kan man ge något oköpt, alltså något man själv har fått eller ärvt?
En gåva ska framförallt glädja mottagaren, inte nödvändigtvis givaren. Ordet present har med närvaro att göra, givaren ger mottagaren den väl uttänkta gåvan, och mottagaren uttrycker sin glada tacksamhet. Givaren kan mycket väl ge något som han eller hon inte själv skulle vilja ha, men tror, eller än bättre vet, att mottagaren uppskattar.

Kostnaden för en present är helt givarens sak. Det går inte att säga att en bröllopspresent måste kosta minst X kronor eller att en studentpresent måste kosta åtminstone hundra kronor. Gåvor kan vara prislösa eller vara värda tusenlappar. Den som har gott om pengar har ingen skyldighet att ge dyra presenter, och de outtalade förväntningarna på bankirens lyxpresent ska absolut förbli i tystnad. Den som inte har gott om pengar kan med fördel ge något hemgjort, hembakade skorpor eller en hemklistrad liten kokbok. Och funderar man på presentens pris kan man tänka på att den som har en liten ekonomi kan behöva en finare present än den som själv har råd att köpa dyrt.

En bra present är något som gör mottagaren glad. Det kan lika gärna vara en ärvd kaffesked i silver eller en pall som har funnits med några decennier till en i släkten som ett inköpt föremål eller en korg med god ost, olivolja, fint salt. Till äldre mottagare är det mest praktiskt med konsumtionsvaror. De som håller på att inreda sitt hem, sommarstuga eller annat boende, kan bli glada för saker som en skål, fint salladsbestick eller en vattenkanna exempelvis.

Man ska inte ge bort presenter som kan vålla mottagaren besvär. Alltså inte en hamster ens om den ser gullig ut, inte en tidskrävande krukväxt om man inte vet att mottagaren verkligen önskar sig en sådan, inte en tårta som borde ställas i ett redan proppfullt kylskåp.
Presenter som ges så att andra än mottagaren ser dem ska vara anständiga – inga svarta spetstrosor till flickvännen vid besök hos hennes föräldrar, inte en pornografisk bok hur berömd den än är till kompisen som bor hos farmor på landet.
Bra presenter föregås av omtanke och förstånd.

Magdalena Ribbing