Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-17 19:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/07/25/forvagsfodelsefest/

ETIKETTFRÅGAN

Förvägsfödelsefest?

Fråga: Jag har en fråga angående det nya fenomenet som uppkommit i Sverige sprunget från USA: Babyshowers. Jag är i yngre trettioårsåldern och många i min vänkrets är gravida. Ett flertal har bjudit in till så kallade babyshowers där man ska fira den blivande modern. Det kan vara en väninna till den blivande modern som bjuder in till överraskningsfest för mamman ungefär som en möhippa, men allt vanligare är att den blivande modern själv bjuder in till babyshower.

På showern så leker man lekar om graviditeter och barn och äter mat, lekarna har varit allt från att mäta babymagen till att skriva hälsningar till babyn och något extra fånigt i form av "gissa bajset" då man mosar olika sorters mat i blöjor och får gissa vad det är. Själv tycker jag detta fenomen är riktigt pinsamt och ointressant efter som jag är intresserad av mina vänner men inte hur stora deras magar är eller vill skriva hälsningar till barn som inte ens fötts. Men eftersom jag vill vara en stöttande och bra vän så håller jag tyst om detta.

På dessa fester är det förväntat från traditionen i USA att man ska ta med sig presenter i form av babykläder, något så löjligt som en ”tårta” gjord av blöjor eller annat som den blivande mamman kan tänkas önska sig. För mig har det tidigare varit självklart att när jag besöker en väninna efter att hon fött sitt barn ha med en present till babyn. Att nu också köpa presenter till ett barn som inte ens finns ens känns konstigt, speciellt som jag inte är förtjust i själva idén med babyshowers. Borde jag köpa presenter - eller inte gå på evenemanget?

Svar: Usch så löjligt det låter, det du beskriver! Det finns ingen anledning att delta i att mosa låtsasbajs och göra tårtor av blöjor.

Förr var det vanligt särskilt i USA att vänner och släkt i god tid innan beräknad tid för förlossningen delade med sig av sin kunskap om babyskötsel till den blivande modern. Hade hon ont om babykläder fick hon sådana. Att man då ordnade detta slags tillställning var i enlighet med kvinnors gemenskap och vilja att hjälpa varandra. Grunden till ordet shower, enligt vad jag har hört, är att gästerna hade sina medförda presenter i ett hopfällt parasoll så att den blivande modern ”duschades” av dem när det slogs upp.

Traditionellt i svensk historia har man inte givit babypresenter innan barnet var fött, för att inte utmana ödet.

Om den blivande mamman vill bjuda hem sina nära vänner eller de nära vännerna ordnar ett litet kalas för henne med anledning av den förestående födseln är det en sak. Men det du berättar låter nästan hysteriskt. Du kan med fördel tacka nej när du får veta att man planerar dumheter som blöjlekar och magmätning.

Säg som det är: "jag avstår från showern och avvaktar med present till dess babyn är född".

Och så gör du det.

Magdalena Ribbing