Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/08/01/skruvkorksfiness/

Fråga om hyfs och stil

Skruvkorksfiness?

Fråga: Jag och tre väninnor var på en av de ”bättre” restaurangerna i vår stad. En restaurang med diverse utmärkelser.

Vi satt på uteserveringen och beställde in mat och en flaska vin att dela på. Vinflaskan hade skruvkork och när servitrisen kommer till bordet så är flaskan redan öppnad. Borde hon inte öppna flaskan vid bordet även om det är skruvkork?

Svar: Jo. Att flaskan öppnas vid bordet i gästens åsyn visar att vinet inte har bytts mot något enklare, eller spätts ut … men de riskerna ska vara obefintliga på en bra restaurang. Kanske var orsaken att vinet hade öppnats för att lufta och bli ännu bättre?

Nyligen fick jag veta att det jag alltid trott var en krogskröna är sann: att överblivna slattar i rödvins- och vitvinsbuteljer hälls ihop och blir något som säljs under artistnamnet rosévin i en avverkad butelj med rosévinsetikett.

Men inte heller detta förekommer på hyggliga restauranger, förmodar jag.

Magdalena Ribbing