Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 11:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/08/02/gaffelforetrade/

Fråga om hyfs och stil

Gaffelföreträde?

Fråga: Har stött på en påstådd etikettsregel som i mina ögon ser märklig ut - nämligen att man inte ska skära grönsaker och potatis med kniven, utan istället med gaffeln, eftersom knivbruket skulle antyda att sagda födoämnen inte tillagats till lämplig mjukhet och därmed vara en förolämpning riktad till kocken.

Kan det verkligen stämma? Själv tror jag att risken för såsskvättande och flygande morötter ökar drastiskt om man nödvändigtvis måste använda gaffeln istället… Huvudsaken är väl att man inte saboterar middagen med sitt bordsskick?

Svar: Helt rätt att i korrekt bordsskick använder man inte kniven om det inte är nödvändigt, utan delar potatisen och de kokta morötterna med gaffeln, och tar upp dem till munnen med gaffeln i höger hand. Det är internationellt och svenskt gott bordsskick.

Att man inte använder kniv annat än när den verkligen behövs har inte med matlagningen att göra, utan med att kniven är ett vapen ursprungligen och att det därför är mer elegant att inte använda den, annat än som sagt när den verkligen erfordras.

Men man använder både kniv och gaffel när detta är nödvändigt förstås, det finns inga "etikettregler" som är så dumma att de föreskriver slabb och olägenheter! Hårda morötter skär man med kniven, men inte kokt potatis, mousse, omelett.

Magdalena Ribbing