Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-24 09:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/08/06/cyberohyfs/

Fråga om hyfs och stil

Cyberohyfs?

Fråga: Jag har en fråga om kommunikation via e-post och SMS. Jag tycker nämligen att det verkar som att det inte tas på allvar och behandlas som "egentlig" kommunikation, dvs. ofta besvaras inte meddelanden.

Det har hänt mig flera gånger under året att jag inte får svar alls på e-post som jag skickat (nej, det var inte fel adresser), till olika personer, inklusive min egen släkting som jag senare ringde upp - han hade fått mitt brev, cirka två månader tidigare, men tyckt att han inte behövde svara då han ännu inte kunde ge exakt besked om ifall och i så fall när han kunde komma. Mitt brev innehöll inte bara frågor om det, utan även lite information om hur min vinter varit, och önskemål om att få adressen till en faster, då jag tappat min adressbok.

Jag mejlade också en person som jag trodde kanske var intresserad av att umgås - hon hade tagit sådana initiativ tidigare - och berättade hur jag varit i en stad där vi tidigare varit på resa tillsammans, och sa att det vore roligt att ses om hon hade ärenden till staden där jag bor, vilket jag tror att hon har ibland. Inget svar.

Jag mejlade till en grupp personer om att jag blivit sjuk och inte kunde komma på nästa möte, och önskade alla en trevlig sommar. Inget svar från någon i gruppen.

Nu undrar jag faktiskt: är det här vanligt, eller är det mig det är fel på? Dvs gör jag något fel, och/eller ska jag tolka detta som att de här personerna inte tycker om mig eller inte är intresserade av kontakt?

Jag kanske låter uråldrig, men är bara i fyrtioårsåldern...

Svar: Tyvärr är det mycket, mycket vanligt att människor inte svarar på brev, varken pappersbrev, sms eller mejl. Det är inte något som ska betraktas som elakt eller kritiskt eller negativt, utan bara slarvigt och bortkommet.

Många skyller på den mängd mejl och sms de får och inte hinner svara på. Så kan det vara för väldigt märkvärdiga personer i höga positioner, men det är sällan så för vanligt folk. Där är det säkert mer slarv än tidsbrist som gör att ett enkelt svar inte ges. Man hinner skriva ”ja” eller ”nej” eller ”återkommer” eller ”okej.” Om inte kanske man behöver göra en annan prioritering av sina åtaganden.

Det du kan göra vid utebliven respons är att skicka ett nytt sms eller mejl och fråga "fick du mitt meddelande? man vet aldrig vad som försvinner i cyberrymden!"

Då bör en normalt hyfsad mottagare få ur sig ett svar av någon sort.

Magdalena Ribbing