Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 14:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/08/09/skilsmassogemenskap/

Fråga om hyfs och stil

Skilsmässogemenskap?

Rätta artikel

Fråga: Min bror och hans fru skilde sig för många år sedan men fortsätter att umgås. De bor inte ihop men tillbringar helger och semestrar ihop, ensamma eller tillsammans med barn och barnbarn. Vid några tillfällen har vår familj ordnat större sammankomster med släkten och då enbart bjudit min bror och hans barn. Det var en större släktträff. Min bror blev då väldigt upprörd över att jag inte hade bjudit hans före detta fru.

Vid andra tillfällen har min bror blivit upprörd över att hans fru inte har blivit bjuden - men de som bjöd har menat att de är skilda och därmed inte längre ett par. Hur ska man göra i detta fall? Man bjuder ju sambor, men min bror och hans före detta bor inte tillsammans, inte ens i samma landsdel. Man ska ju inte vara snål men ekonomin är ju alltid begränsad och man vill kanske inte bjuda någon bara för husfridens skull.

Svar: Det förefaller som om din fd svägerska fortfarande hör till familjen, och att det är både din brors och hennes beslut. Då får släkten finna sig i detta, och betrakta dem som ett par som ska bjudas tillsammans.

Man förstår inte alltid hur andra resonerar. För mig låter det ologiskt att skiljas men ändå kräva att få fortsätta att vara ett par. Men som sagt, det kan finnas orsaker som inte är tydliga för andra.

Bäst är att du talar med din bror och frågar hur han tänker sig framtiden och hur han vill ha det. Ekonomiska skäl för att låta bli att bjuda denna ex-fru duger inte. Det är de två som har sin gemenskap som måste få bestämma hur de ser på sin relation, inte skilsmässopappren.

Magdalena Ribbing