Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 10:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/08/14/privatlivstjat/

Fråga om hyfs och stil

Privatlivstjat?

Fråga: Jag och min pojkvän har varit tillsammans i flera år, älskar varandra oändligt och hoppas på ett långt liv ihop etcetera. Däremot har vi valt att inte flytta ihop än. Vi är båda under trettio år och har drömmar om att komma in på specifika utbildningar som ligger i andra städer och därför vill vi avvakta med att bli sambos. Vi får ofta frågan "Varför bor ni inte tillsammans?" eller "När ska ni flytta ihop?". Jag är så otroligt less på dessa frågor som kommer från både familj, vänner, kollegor och gärna med jämna mellanrum från samma personer. Vi trivs bra med att vara särbos även om vi givetvis kommer flytta ihop så småningom. Jag har ingen lust att behöva ge en förklaring och försvara varför vi inte bor ihop och jag förstår inte varför det är ett problem för andra när det inte är det för oss. Vad svarar man?

Svar: Ja du, det handlar som alltför ofta om andras pinsamma nyfikenhet. Givetvis har ingen något som helst med att göra hur och var ni bor, det är helt ett beslut från dig och din pojkvän. Men det är i ert fall obegripligt för dessa stackars frågande som måste fråga om orsakerna till att ni inte gör som de själva har gjort eller tycker är lämpligt.

Så bry dig inte om detta. Le vänligt mot frågaren och säg "det här passar oss just nu." Fortsätter frågaren med sina dumma frågor så säg, fortfarande vänligt med ett beklagande tonfall, ”så tråkigt om det är ett problem för dig, det är det inte för oss".

Jisses så korkade en del människor är! Hur man ska bemöta detta slags nosiga, dum-nyfikna frågor är ständigt återkommande i min frågelåda. Varför tror så många att de har något slags rätt att rota i andras privatliv och privata beslut? Att oombedda tjatfråga om varför andra lever som de vill?

Magdalena Ribbing