Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-11 18:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/08/15/lysningspresent/

ETIKETTFRÅGAN

Lysningspresent?

Fråga: Jag är nyförlovad då min blivande make gick ned på knä för några dagar sedan.

Vi planerar nu en lysningsmottagning för våra respektive familjer och har fått frågan av våra föräldrar vad vi vill ha i förlovningspresent.

Lysningsmottagningen känns ju som ett ypperligt tillfälle att ta emot dessa på. Min fråga är då, ges både lysnings/förlovningspresent och bröllopspresent eller enbart lysningspresent?

Svar: Förlovning är traditionellt inledning till äktenskapet, ett slags förberedelsetid kan man säga. Förlovningspresenter ges, om de alls förekommer, endast från den allra närmaste familjen, övriga vänner och släktingar väntar till bröllopet. De var inte förväntande men fästmön kunde kanske få ett smycke från sin familj eller fästmannens, som minne av förlovningen. Fästmannen kunde få en minnespresent i form av något som fanns i familjen, ett föremål som gått i arv kanske. Men inte regelrätta bröllopsgåvor (lysningspresenter) som porslin, bestick, dukar osv.

Lysning heter numera hindersprövning och måste föregå äktenskapet som kontroll av att det inte finns något hinder för de två som ska gifta sig. Hindersprövningsintyget som skatteverket utfärdar är giltigt i fyra månader, därefter måste man söka nytt intyg.

Det var förr obligatoriskt att prästen från predikstolen efter gudstjänsten läste upp vilka i församlingen som skulle ingå äktenskap, och det gjordes tre söndagar i rad före vigseln. Man kan likna det vid en annons. Efter en eller två av dessa lysningar i kyrkan hölls lysningsmottagning, vanligen hemma hos brudparets föräldrar, för presentgivandet.

En lysningsmottagning har man alltså en kort tid före bröllopet. Idag ges bröllopspresenterna vanligen vid vigseln.

Nu vet jag ju inte om du och din fästman ska gifta er inom kort, men ska ni inte det så är det inte en lysningsmottagning ni ska ha, utan en förlovningsmottagning, och då kan ni få någon icke förväntad gåva av era respektive familjer. Den presenten är då inte detsamma som en bröllopspresent.

Magdalena Ribbing