Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 00:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/08/19/ackelprat/

Fråga om hyfs och stil

Äckelprat?

Rätta artikel

Fråga: Häromkvällen var jag bjuden till en äldre släkting på en informell grillmiddag i trädgården. Vi var ca 15 gäster i blandade åldrar, sittande vid ett långbord. När jag var nästan färdig med efterrätten, marängtårta med färska hallon, började tre av de yngre kvinnliga gästerna, mödrar i 30- 40-årsåldern, att tävla med varandra i äckliga inlägg i bordskonversationen: "Ja jag tycker det är mycket värre att ta reda på spyor än på diarréer", "Jag blev skuren ända upp till naveln när jag skulle föda Nisse", o s v. Det faktum att en av dem satt vid den ena bordsändan, de två andra vid den andra bordsändan, gjorde inte saken bättre - de var tvungna att näst intill skrika för att kunna höra varandra. Övriga gäster kom alltså inte undan. Och det här höll på länge! Själv drack jag ganska snabbt ur mitt kaffe och tackade för mig (vilket säkert uppfattades som en illasinnad demonstration).

Jag är fullt på det klara med att barn, och även vuxna, spyr och har diarréer, och att operationer kan vara nog så bloddrypande, och att informella middagar är just informella, men ändå...  Kunde man inte ha förväntat sig av värden och värdinnan att de hade ingripit och föreslagit något annat samtalsämne? Eller är det här någon modern form av öppenhet, som man får lov att stå ut med?

Svar: Sorgligt klumpigt och obetänksamt av de tre att ta upp sådana ämnen i andras sällskap! De är vuxna och borde veta bättre än att äckla sin omgivning genom att prata om kräks och bajs och operationer.

Det var ju informellt så du hade kunnat ingripa och säga något i stil med "Nej hörni, det där kan ni prata om någon annan stans så att vi andra inte behöver höra!" Eller "ursäkta men det där ni pratar om är inte vidare kul att lyssna till, ni kan väl sätta er ihop där vid bordsänden, så skonar ni oss andra".

Värdpersonerna våndades kanske lika mycket som du, men hade kanske svårt att få ur sig någon hindrande replik. Det är inte så lätt att med bibehållen gästfrihet hejda sina gästers dumheter!

Men de får skämmas länge, dessa tre pratare. Och det spelar ingen roll att det var släkt- och grillmiddag, äckelpratet blir inte bättre för den sakens skull. Och trodde de att de följde någon modern öppenhet om allt inför alla så valde de hursomhelst totalt fel tillfälle för detta.

Magdalena Ribbing