Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 00:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/08/20/bostadsprisinfo/

Fråga om hyfs och stil

Bostadsprisinfo?

Fråga: Vi har nyligen köpt en ny lägenhet, som vi nu håller på att renovera och flytta in i. Lägenheten ligger i ett trevligt område där det verkar vara vanligt att man stannar upp och byter några ord med varandra på gatan när anledning ges. Eftersom vi ofta bär möbler och byggmaterial in och ut ur lägenheten uppstår inte sällan sådana tillfällen. Även om det är väldigt trevligt att hälsa på grannarna så kommer det då också nästan alltid en fråga som jag är väldigt osäker på hur jag bäst ska besvara, nämligen frågan om hur mycket vi betalat för vårt nya hem. Jag kan förstå att man är nyfiken eftersom det är en indikator på hur mycket ens egen bostad är värd och det är ju väldigt enkelt för vem som helst att gå in på hemnet.se och se slutpriset, så någon hemlighet är det ju heller egentligen inte fråga om. Samtidigt känns det lite konstigt att stå och redogöra för sin privatekonomi för helt okända människor på gatan. Vad svarar man? Är det artigast att upplysa frågeställaren om priset (det är ju trots allt bara siffror och kanske inte borde ses som så himla känsligt), eller ska man antyda att frågan är olämplig? Finns det något sätt man kan svara på ett trevligt sätt på, utan att för den skull avslöja för mycket om sin egen ekonomi? Eftersom vi får frågan av nästan alla som stannar och pratar kanske jag är överkänslig som tycker att det känns utlämnande att svara?

Svar: Svara inte!

Säg vagt att "ja, det kostade en del, men vi fick ihop det" och vid nästa fråga om exakt hur mycket svarar du igen "ja, det minns jag inte exakt" och kommer ytterligare tjat så suckar du lite och säger "jag kan hämta pappren om köpet men inte nu" -  då borde tjataren lägga av om det är en vettig människa. Om inte spelar det ingen roll vad du svarar, dra till med något, ”lite mer än en tusenlapp var det visst”, kan du säga och skratta.

Andra har ingen som helst rätt att få veta vad någon annans bostad, bil, klänning eller annat kostar.

Magdalena Ribbing