Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 01:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/08/24/smygmohippa/

Fråga om hyfs och stil

Smygmöhippa?

Fråga: En gammal vän till mig, vi träffas inte så ofta, ska gifta sig om ett par månader. Bröllopet är enbart med familj, inga vänner eller annan släkt. En månad innan bröllopet har min väninna bjudit alla sina väninnor på “tjejfest” (och hennes blivande man har gjort samma för sina vänner, fast ett annat datum) i syfte att fira det förestående bröllopet. Inbjudan trycktes och skickades ut ca sex månader i förväg och innehöll bland annat tid osv samt att presenter undanbedes.

För mig så ställer den här festen, och uppdelningen mellan kvinnor och män, till det för det blir lite som att min väninna ordnar sin egen möhippa! Är det ett “okej” beteende, att bjuda in på detta sätt? Hänvisningen till att hon vill fira sitt bröllop gör det dessutom svårare att tacka nej till.

Svar: Nej, jag tror inte att det är en förklädd möhippa som anordnas. Det låter tycker jag som en ganska trevlig idé att den blivande bruden vill träffa sina kvinnliga vänner utan att ha en regelrätt bjudning med män och kvinnor och klädkod osv. Och föralldel, det kan ju också vara ett sätt att slippa en jobbig möhippa med kostnader för brudens vänner. Trevligt även det.

Men det är en pretentiöst lång framförhållning, ett halvår i förväg vet de flesta förmodligen ganska lite om hur deras personliga planer ser ut.

Eftersom den blivande bruden inte är någon mycket nära vän till dig kan du gott tacka nej, om du inte tycker att det verkar roligt med en tjejfest. Det är enkelt, du skriver att du tyvärr är förhindrad att närvara.

Magdalena Ribbing