Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 23:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/08/26/andragangsbrudkladsel/

Fråga om hyfs och stil

Andragångsbrudklädsel?

Fråga: Är änka och funderar lite kring ett nytt äktenskap. Inte vitt, inte slöja har jag läst. Men fungerar det annorlunda för en änka, vi ville ju inte avsluta vårt äktenskap. Jag är ung, 35 år. Om han inte har varit gift tidigare, hur blir det då?

Svar: Den vita klänningen och slöjan för en brud har ansetts symbolisera oskuld och renhet, vilket är en viss feltolkning men etablerad som sanning för en majoritet. Detta har inte hindrat att många kvinnor inklusive kända personer (två mediastarka exempel: tvåbarnsmodern Alexandra, då grevinna av Frederiksborg, bar till sitt andra äktenskap vit urringad brudklänning, slöja och diadem, och kronprinsessan Mette-Marit som var mor innan hon gifte sig bar slöja, släp och diadem till sin vita klänning). I nutid kan man alltså säga att det är okej med vitt. De många som klär sig i traditionell brudklänning vid sitt andra eller tredje äktenskap har åtminstone tonat ner symboliken i både det vita och slöjbärandet.

Vill du ha vitt som andragångsbrud kan ingen tycka att det är "fel." Förr skulle konventionella och traditionella personer ha funnit det mer passande med en pastellfärgad klänning och en blomsterdekor istället för slöja.

Men som sagt, numera kan du göra precis som du vill själv.

Magdalena Ribbing