Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 10:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/08/29/krogbordsoreda/

Fråga om hyfs och stil

Krogbordsoreda?

Fråga: Min fråga gäller beteenden på restauranger med fri bordsplacering.

Min flickvän och jag besökte en mycket populär restaurang med en uteservering med fri bordsplacering. Eftersom det var mycket folk fick vi plats i ytterkanten på ett tomt långbord. Något senare satte sig ett äldre par på andra änden så att det blev fyra tomma platser mellan oss. Ganska snart kom ett äldre sällskap om fyra personer och frågade det äldre paret, men inte oss två, om de kunde slå sig ner. För mig och min flickvän var det självklart att sällskapet kunde ta de lediga platserna men jag tyckte nog det var lite konstigt att de inte även frågade oss innan de slog sig ner, det kunde ju ha vara så att så att vi väntade på ett par vänner. Istället vände det äldre sällskapet tydligt oss ryggen medan de satte sig ner och tackade det andra, äldre, paret för vänligheten (som de inte heller kände). Är det möjligtvis kutym att äldre inte behöver fråga yngre personer?

Helt osynliga var vi dock inte för sällskapet som visade sin ”världsvana” genom att högt kommentera för varandra att den mat jag och min flickvän beställt inte var rätt för denna restaurang. Det kändes också en smula konstigt, vi hade bara beställt den mat vi sett fram emot att äta.

Eftersom det var en sådan populär restaurang med både sol, utsikt och bra meny var det många som ville äta där samtidigt som andra gärna dröjde sig kvar långt efter tallrikar och glas var tomma. Hur länge är det klädsamt att ockupera platser medan andra människor cirkulerar runt efter lediga bord?

När jag beställt notan uppmärksammades det snabbt av ett annat bordssökande par som genast ställde sig direkt bakom våra stolar för att ta våra platser efter oss. Eftersom det tar ett tag innan notan kommer och är betald blev det en märklig situation med fyra personer tätt intill varandra, två sittande och två stående, i besvärande tystnad. Det känns som man kunde bevaka sittplatser på ett snyggare sätt, kanske genom att fråga?

Svar: Du och din flickvän hade otur med det bortkomna sällskapet på fyra personer, som säkert inte hade beslutat sig för att strunta i er, utan bara var obetänksamma. De tyckte väl att de hade mer gemensamt med det äldre paret, dålig stil förstås av de fyra, men ingenting att bry sig om. Att människor är upptagna av sig själva och inte förstår bättre är något man får stå ut med lite varstans.

Men att de kommenterade den mat som ni åt är inte okej. Du hade kunnat se milt på dem och sagt ungefär "vi hör vad ni säger och vi är nöjda med det här, hoppas ni blir det med det ni har beställt" eller något sådant som skulle visat dem att de betedde sig dumdrulligt, utan att du sjönk till deras låga nivå. Att ett populärt ställe får gäster som gör som du beskriver, alltså sitter och sitter och sitter utan att bry sig om att andra väntar, är nog ofrånkomligt. Dessa kvarsittare är ju inte intresserade av samspel med andra människor. För dem – och de är många - är JAG är viktigare än någon annan. De menar att har de fått plats och kostat på mat och dryck så har de total rätt att sitta, och sitta, och sitta. Därför är det personalens sak att diskret meddela gäster som har avslutat sin måltid: ”Varsågod, här är notan, nya gäster väntar.”

Att väntande gäster står bakom era stolar och trängs är ju bedrövligt men som sagt, är ett ställe så otroligt populärt får man kanske stå ut även med detta. Gå någon annan stans nästa gång, föreslår jag. Trevligheten bör väga över populariteten. Personalen ska kunna hantera de väntande gästerna och be dem stanna vid baren eller liknande för att anvisa plats när sådan blir ledig.

Magdalena Ribbing