Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-25 20:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/10/10/betalningspaminnelse/

ETIKETTFRÅGAN

Betalningspåminnelse?

Fråga: Som student så lever jag på en högst begränsad budget vilket ibland ställer till problem i det sociala livet.

Ibland då man t ex ska gå på något evenemang så underlättar det om en person beställer biljetter till alla.
Jag brukar då vara öppen med att "visst kan jag beställa men på grund av min begränsade ekonomi kan jag tyvärr inte lägga ut pengar för er alla, men sätt in pengar på mitt konto så ordnar jag det då alla har betalt".
Det brukar fungera men ibland så blir det ändå så att jag ligger ute med pengar för någons biljett, vilket jag oftast inte har möjlighet till.

Jag har då löst det med att efter evenemanget höra av mig, tacka för senast och påminna om pengarna.
Om pengarna trots det dröjer, hur många gånger kan jag påminna utan att vara ofin?

Det känns också lite pinsamt att inte kunna låna ut en mindre summa pengar men jag känner inte att jag ska behöva redovisa min dåliga ekonomiska situation för mina vänner och bekanta för att få tillbaka mina pengar.

Så, hur gör jag och vad är kutym i sådana här sammanhang?

Svar: Dags att sluta skämmas för att man inte är rik, eller har ont om pengar. En stor majoritet även i det välbärgade Sverige saknar större ekonomiska tillgångar, och det behöver ingen ursäkta sig för. Alla vuxna vet att så är det. Några är duktiga på att utnyttja andras obehag inför att medge brist på pengar och ”lånar” till det ena och det andra utan att betala tillbaka. Dessa trista snålsnyltare brukar man upptäcka raskt och särskilt dem ska man kräva förvägsbetalning av.

Enklast är ju som du gör, be om pengarna i förväg, och utan att be om ursäkt. Du har ingen anledning att låna ut pengar, än mindre att efterskänka dem. Säg vänligt när det är din tur att beställa biljetter:
"gärna, bara jag får pengarna i förväg". Det är en helt naturlig kommentar från dig, och den ska inte ses som något annat än självklar av dina vänner.

Om det ändå någon gång blir någon som inte har betalat det du har lagt ut, så fortsätt att vänligt påminna fem-sex gånger, därefter ger du lånaren en lapp med ditt bankkontos nummer. Hjälper inte det heller inom någon vecka så måste du försöka se till att du är någonstans där något kostar pengar, en pub eller liknande, där lånaren också befinner sig, och så säger du vid betalningsdags "X, du får du betala för mig, det bör gå jämnt upp med vad du är skyldig mig sedan två månader" (eller vad det är). Och så ser du till att du aldrig mer lägger ut fem öre för den personen.

Magdalena Ribbing