Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-10 08:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/12/03/brudparskritik/

Fråga om hyfs och stil

Brudparskritik?

Fråga: Min sambo och jag fick för ca tre månader sedan en ”Save the date-inbjudan” till ett bröllop. Man inbjuds till tre dagars firande på annan ort med en gemensam middag med alla gäster samt en svensexa för alla män/brudgummen och möhippa för alla tjejer/bruden. Vi svarade att vi beklagade att vi dessvärre inte hade möjlighet att närvara vid deras stora dag men att vi önskade dem en fantastisk dag och all lycka i livet.

Vi fick aldrig något svar och det är ju helt i sin ordning. Våra vänner, som fått samma inbjudan, tackade också nej men motiverade sitt svar med att de hade dåligt med pengar inför julen och helt enkelt inte råd att fixa barnvakt och åka till annan ort och bo på hotell i några dagar. Några dagar senare fick vännerna, via facebook, ett meddelande från brudparet som de sa gick ut till ”alla gäster. Där uttryckte de sin besvikelse över att de blivit bortprioriterade och att folk har haft dåliga ursäkter som barnvaktsproblem och dåligt med pengar. När kvinna i detta nej-tackande par nyligen var till en salong och fixade håret och naglarna inför sin egen förlovning med sin partner och lade upp bilder på facebook fick hon plötsligt meddelande från brudparet med syrliga kommentarer om att det var underligt att hon kunde ha råd med salongbesök när de haft ursäkten att pengarna inte räcker till brudparets uppvaktning.

Jag känner mig förvånad över att brudparet ifrågasätter gästernas nej tack – gör man verkligen så?

Svar: Ojojoj! Sorgligt! Det du beskriver visar på den allt vanligare frånvaron på förnuft beträffande bröllopsfester/bröllopsgäster: störst och märkvärdigast, alla måste absolut tacka ja och lägga ut rejäla summor för brudparets personliga glädje. Usch säger jag, det strider mot all hyfs och stil att ställa krav på sina gäster. Den gammaldags formuleringen för inbjudningar var att de som bjöd hade "äran att inbjuda" och med det menades att det var en ära för inbjudaren att få bjuda - alltså inte ett krav att gästerna skulle infinna sig, och inte heller en antydan om att gästerna skulle vara tacksamma för att de fått en inbjudan.

Men i dag verkar en del brudpar anse att gästerna är till för att hjälpa brudparet att fira sig med vad som liknar krav på att gästerna ska resa hemifrån och betala för hotell osv. Det är givetvis helt korrekt (och kan aldrig anmärkas på) att tacka nej. Att som era vänner ange orsak i form av bristande kassa och barnvaktsproblem är likaså helt okej. Men det som absolut inte är det minsta korrekt eller godtagbart är att inbjudarna klagar på gäster som tackat nej, på orsakerna till detta och så vidare. Det är inte bara ohövligt på toppnivå, det är också barnsligt, enfaldigt och löjligt.

För övrigt: möhippa och svensexa är överraskningar för brud och brudgum, inte något som de ska ordna själva.

Magdalena Ribbing