Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 10:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/12/04/grabbfasoner-2/

Fråga om hyfs och stil

Grabbfasoner?

Fråga: Jag har en fråga om hur man bemöter någon som tycker man ska göra deras jobb åt dem. Jag är en nyexaminerad ung kvinna som sedan några månader tillbaka arbetar på ett företag där de flesta är heltidsanställda men det finns också några så kallade 'studentmedarbetare'. Jag och en av de timanställda arbetar på samma projekt och idag kom han in på mitt kontor och tyckte att jag kunde göra lite av hans arbete då "jag har mer tid" eftersom jag inte studerar och arbetar heltid på företaget. Jag svarade att jag har fler projekt än just det vi arbetar på och sa jag skulle återkomma.

Jag möter den attityden ganska ofta speciellt hos unga män som verkar tycka att jag gott kan göra deras jobb åt dem eller göra den tråkigaste delen av ett arbete. Finns det något bra sätt att bemöta detta på så att de förstår att det verkligen inte är okej?

Svar: Det du beskriver är ju fasligt tråkigt, men det är nog sådant som de flesta råkar ut för i början av sitt yrkesliv, alltså att någon tycker att man kan ta hand om deras jobb, av en eller annan anledning. Vill man göra det så tar man dessa extrauppgifter, eller så markerar man bestämt att de inte ingår i ens jobb och att man inte har tid, möjlighet eller vilja att utföra dem.

Beteende är nog tyvärr inte helt ovanligt från män mot kvinnor och den sortens grabbfasoner ska man motarbeta. Så du kan säga till de män som tycker att du ska göra deras jobb ungefär "nej, tyvärr hinner/kan jag inte göra detta, men du kan ju fråga någon av killarna där borta, de kanske har lite tid över". Då bör det framgå att du uppfattar att du tillfrågas bland annat för att du är kvinna. Jag tycker inte att du ska fräsa argt åt den som vill ha din hjälp, det riskerar att förstöra mer på arbetsplatsen än det kanske är värt. Försök först med diplomati och att välvilligt tolka frågorna om att ta hand om någons jobb som ett utslag av ung okunnighet.

Men det betyder inte att du ska ge efter för grabbfasoner!

Magdalena Ribbing