Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 10:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/12/06/julundvikande/

Fråga om hyfs och stil

Julundvikande?

Fråga: Jag har ett bekymmer nu när julen närmar sig, jag och min familj har bråkat mycket under flera år. Trots detta antas jag medverka på diverse familjehögtider under julen, trots att jag helst skulle slippa se dem överhuvudtaget.

Hur kommer jag ur detta ”måste” att medverka på snyggaste sätt?

Svar: Du är inte ensam om ditt problem - jag får många frågor av liknande sort så här års. Mitt förslag är att du säger att du i år avstår från att delta i familjesammankomsterna därför att du har bestämt dig för att ta en time-out från julen, eller för att inte alls fira jul - eller att du har bestämt dig för en alternativ jul. Om du får mothugg då, vilket är troligt, så säger du bara mycket bestämt att detta beslut har du tagit och det tänker du inte ändra på.

Men kan du tänka dig att delta i en enda familjesammankomst och avstå från övriga? Så kan du säga att du har tagit ett sådant beslut: en familjehögtid, inte mer detta år.

Magdalena Ribbing