Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 22:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/12/07/barnkostnad/

ETIKETTFRÅGAN

Barnkostnad?

Fråga: Hur gör man när barnen blir utbjudna av kompisars föräldrar på café, restaurang, lekställen eller annat som kostar pengar? Jag brukar erbjuda mig att betala, men tycker egentligen att har man inte kommit överens om det innan borde de andra föräldrarna stå för det. Dels brukar ju jag bjuda andra barn, dels blir det en fånig situation när man ska fråga vad det kostat och försöka hitta växel. Men samtidigt vill jag inte att ska tycka att jag är snål eller att de ska känna sig utnyttjade.

Svar: Enklast är att du frågar "hur mycket är jag skyldig dig?" när du hämtar ditt barn eller när barnet lämnas till dig. Är det självgående barn kan du fråga nästa gång du möter föräldern i fråga, eller ringa och erbjuda dig att betala den summa de har lagt ut för dina barn.

De som likt dig tycker att det går jämnt upp med att du bjuder deras barn kommer att säga det, och de som vill ha pengar av dig kommer att precisera en summa. Men låt det inte bara bero, det kan skapa dålig stämning mellan de betalande föräldrarna och dig, om de har förutsatt att du ska ersätta dem för deras utgifter

Magdalena Ribbing