Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 19:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/12/10/aftonvaskplats/

Fråga om hyfs och stil

Aftonväskplats?

Fråga: Jag har ett otroligt trevligt litet problem som håller på att driva mig lätt vansinnig.

Vi är inbjudna till en finare middag, läs bal, och jag ser verkligen fram emot det. Passande klänning är ordnad, jag känner mig som Askungen på bal! Tid att fixa håret är bokat och så vidare.

Men, jag har en liten väska, en ”clutch”. Den är glittrig och fin och inte mycket större än en plånbok.

Men var i hela världen skall jag placera den under middagen? På bordet? Den pryder sin plats, men är det riktigt rätt och i så fall var? Till höger eller vänster eller ovanför? Jag har provat att ha den i knät, under servetten, men så fort jag rör mig faller den ner på golvet och det känns inte så bra.

Jag vet att det är lite skrattretande men det irriterar mig faktiskt att jag inte får till det.

Svar: Absolut aldrig väska på dukat bord! Spelar ingen roll att den är liten och fin, den ska ändå inte vara där. Häng den över stolens rygg- eller armstöd, bakom dig i stolen eller fäst en fin rem i den och häng den över axeln. Det är alltid fel att ha väskan på ett dukat bord, där sitter människor för att inta en måltid och de ska inte tillföra dukningen något ytterligare, varken väska, mobil, snusdosa eller annat.

Alltså: inte väska på bordet även om du ser att en del andra personer lägger sin lilla aftonväska på bordet. De gör fel. Man kan tycka att detta är en bagatell utan betydelse. Men säg att det på en stor fest sitter kanske femtio personer vid ett långt bord. Då skulle det bli tjugofem väskor parkerade på bordet – varje kvinna skulle ju ha samma rätt att lägga väskan där. Och då skulle serveringsfat med mera inte få plats – utöver att väskor inte hör till måltiden och det är den som bordet är dukat för.

Magdalena Ribbing