Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-10 16:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/12/11/sallskapssomnig/

Fråga om hyfs och stil

Sällskapssömnig?

Fråga: Jag undrar hur man kan dra sig undan på ett snyggt sätt i sociala sammanhang när man är för trött för att umgås. Det händer nämligen mig ibland att jag överväldigas av trötthet och att hjärnkontoret liksom "loggar ut". Det kan vara på lunchen, på en fest, under en resa eller liknande och när jag blir så där trött så är det liksom lönlöst att försöka hålla i gång ett samtal. Länge har jag försökt att ändå stanna kvar och umgås för att inte verka ointresserad eller oartig. Men jag har kommit fram till att det nog är bäst att på ett artigt sätt dra sig undan i de där lägena och komma tillbaka när man har mer energi.

Svar: Ja du, det går ju inte att uppfinna rimliga ursäkter för dessa ögonblick av trötthet i andras sällskap. Vad du än skulle uppfinna av ursäkter skulle de uppfattas som konstiga. Det enda kloka är att säga sanningen: "ursäkta mig en liten stund, jag har drabbats av total trötthet som jag inte kan bemästra med min vilja. Så jag går undan och vilar en stund, återkommer så snart jag är talbar igen". Eller så får du säga att du tyvärr måste gå hem, om du känner att tröttheten inte kommer att ge sig efter en halvtimmes lugn i någon avskild vrå.

Vissa sjukdomstillstånd yttrar sig i sådan akut trötthet som du beskriver. Ett läkarbesök kanske kan hjälpa dig.

Magdalena Ribbing