Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 08:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/12/16/dopnej-2/

Fråga om hyfs och stil

Dopnej?

Fråga: Har ett problem som jag hoppas få något bra råd om hur jag skall förfara med. Jag har fått en inbjudan till ett barndop från personer som jag inte alls umgås med. Jag känner dem men är inte intresserad att starta ett umgänge med dem. Tänker tacka nej men undrar om man ändå bör uppvakta med doppresent?

Svar: Nej, du behöver inte ge en doppresent. Du kan skriva ett artigt nej tack till inbjudan till dopet - exempelvis skriver du "tack för vänlig inbjudan till dopet som jag tyvärr är förhindrad att närvara vid, men jag skickar mina lyckönskningar till lilla xxx (barnets namn eller den lilla dottern/sonen)". Du undertecknar med ditt namn - och så väljer du ett extra fint kort till detta.

En inbjudan är en vänlighet och ska besvaras som en sådan. Men det kan också vara ett sätt att öka sin umgängeskrets och då finns risken att en del av de inbjudna inte är intresserade. Traditionellt är ett dop eller namngivning en utpräglad familjehögtid för att välkomna ett nytt barn, men det är inte så ovanligt numera att man bjuder även arbetskamrater och avlägset bekanta till barndop. Det blir då en stor mottagning och därmed kommer ju också många presenter. Man måste inte alls medverka till detta om man inte vill umgås med barnets föräldrar.

Magdalena Ribbing