Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 16:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/12/18/danstvang/

Fråga om hyfs och stil

Danstvång?

Fråga: Finns oskrivna regler om dans? Hur säger man nej på ett artigt och vänligt sätt när man blir uppbjuden? Jag (en kvinna) tycker om att dansa bredvid andra när vi är många som dansar i ring eller annat på till exempel företagets julfest.

Så fort de byter till musik som dansas i par (långsam eller rock and roll) försöker jag försvinna från dansparketten men hinner ofta bli uppbjuden av någon innan jag lyckas ta mig därifrån. Jag känner mig väldigt obekväm när jag dansar med män utom min make, även om de som bjuder upp är vänliga och trevliga människor. Hur ska jag göra?

Svar: Det är svårt att säga nej när man blir uppbjuden till dans, den som bjuder upp kan bli sårad eller i alla fall förvånad. Ditt nej kan inte motiveras med att du inte vill eller kan dansa eftersom du har setts dansa när du inte har behövt bilda par med en annan man.

Alltså måste du ha en bra förklaring, och då är det bäst med sanningen, allt annat blir konstigt. Du kan säga ungefär: "tack, av princip dansar jag i par bara med min man, men vill du så kan vi sitta här och prata istället för att dansa."

Magdalena Ribbing