Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-16 09:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/12/29/presentfrihet-2/

ETIKETTFRÅGAN

Presentfrihet?

Fråga: Nu drillar det in kalasinbjudningar, roliga fester både här och där och även hemma hos folk. De flesta kalasen har varit för att fira fyrtioåringar. Jag älskar att hitta på presenter till folk, och då förstås något som jag vet att vederbörande uppskattar. Men tyvärr blir tillfällena att inköpa gåva alldeles för få då det verkar vara inne att låta gästerna betala för att festen överhuvudtaget ska kunna hållas, dvs jubilaren skriver på inbjudan att ”sätt in ex 200 kr på konto och köp ingen present.”
Nu senast fick jag inbjudan där det först står att present undanbedes, på slutet att man ska sätta in x antal kronor.

Jag personligen skulle inte bjuda in folk om jag själv inte kunde stå för det jag önskar bjuda på. Att be om peng istället för gåva innebär ju att jubilaren räknar med en gåva och då väljer att få den i form av betalt kalas. Fult, tycker jag. Vad anser Magdalena?

Svar: I dag är det vanligt att vuxna människor har en bestämd smak och själva vill skaffa sig de föremål som de vill ha, och därför inte vill ha presenter som de befarar att de inte kommer att gilla.

Och det är lika vanligt att man vill ha storkalas men inte vill eller kan lägga ut de stora summor som sådana fester betingar i dag. Därav den vanliga företeelsen betalkalas - och sådana ska absolut i sin inbjudan förses med en rad om att betalningen för festen är istället för varje slags present.

Presenters idé är inte att muntra upp givaren som tycker att det är kul att handla rätt saker, utan att glädja mottagaren. Och hur trist det än må vara att skicka ett par hundralappar till festinbjudarens kassa så verkar det vara den gåva som passar bäst.

Så du får avstå från glädjen att välja presenter, och istället låta inbjudarna glädjas åt att se dig på sina kalas

Magdalena Ribbing