Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-02 10:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/03/03/presentundslippande/

Etikettfrågan

Presentundslippande?

Fråga: Löste ett litet huvudbry i och med att vi kom på att slå ihop vår sons födelsedagskalas med den fest vi vill ha för att bjuda tillbaka de som så vänligt bjudit in oss samt några nya i området som vi vill välkomna. Det hela blir alltså en fest med påsktema för alla åldrar, och den råkar sammanfalla med vår sons födelsedag. Emedan flera gäster inte har någon speciell relation med vårt barn och han, likt många andra barn har gott om grejer redan, vill vi absolut inte att nå’n känner sig pressad att komma med present.

Finns det nå’t snyggt och vänligt sätt att säga nej till presenter som inte låter som om man förväntar sig presenter (vilket ju vore lite förmätet att förvänta sig)? Till saken hör att de flesta inbjudna stöder och är aktiva i en välgörenhet som vi gemensamt jobbat hårt för att dra in pengar till. Jag undrar nu om det skulle ses som en flott gest om jag antydde att ett bidrag till denna välgörenhet skulle passa bättre än presenter? Eller skulle det bara låta som indirekt present-tiggeri (om än helt välment)?

Svar: Presenter och hur man ska önska respektive slippa sådana är en fråga som återkommer ofta, uppenbart ett problem. Du beskriver ett knepigt läge - hur du än gör kan det missförstås av de som vill göra så.

Så försök fokusera på välkomnandet, det som ni har fått, och det som du vill ge de nykomna. Du kan avstå från att i inbjudan nämna sonens födelsedag, låt den bli ett ärende för den släkt som eventuellt är närvarande, och så kan du förstås utbringa ett leve för sonen, om du och han vill.

Inbjudan kan formuleras ungefär

"(Namn på den/de som inbjuds, även barn) välkomnas x-dagen den xx kl x på påskbuffé – helst tomhänta, ge annars ett bidrag till allas vår x-fond".

Och så era namn och adress förstås, och svarsdag och mejladress.

Magdalena Ribbing