Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-26 14:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/03/04/begravningsrandigt/

Etikettfrågan

Begravningsrandigt?

Fråga: Kan man ha en svart kritstrecksrandig kostym på en begravning? Det är väldigt smala diskreta vita ränder på den.

Svar: Egentligen inte, begravningsklädseln ska helst vara enfärgad och ha matt yta, förr var crêpe ett vanligt material för kvinnoklädseln och svart ullkostym för män. Man hade aldrig blanka material som lack, eller något iögonenfallande som kunde ses som flärdfullt, utan var nertonat klädd. En begravning var och är en stor högtid som kräver respekt av de närvarande för den oåterkalleliga döden.

Men i nutid tycker jag inte att det har någon större betydelse om en man har svart kostym med kritstrecksränder, i alla fall inte om kritstrecken är som du skriver, diskreta. Det kan också ha att göra med hur närstående du är den som begravs, ju närmare desto mer formell klädsel kan förväntas. Vit skjorta förstås, inte svart som man ser ibland numera, det är fritidsklädsel och olämpligt till den högtid som en begravning är.

Magdalena Ribbing