Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-05 03:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/03/05/brollopspris/

Etikettfrågan

Bröllopspris?

Fråga: En vän gifter sig i norra delarna av Sverige, jag bor i de södra. Dock är det detta med min ekonomi, jag vet inte om jag har råd att ta mig dit och hur mycket jag kan lägga undan per månad fram till datumet i höst, det kommer ju kosta en slant. Är vänskapen förstörd även om man kanske i stunden sagt ja men sedan ändrat sig? Själva OSA-datumet har inte varit än i alla fall.

Svar: Man måste inte alls gå på ett bröllop om man har anledning att tacka nej, av ekonomiska, praktiska eller känslomässiga skäl – eller någon annan orsak, kanske det är segt att gå på många bröllop samma säsong.

Men många brudpar blir upprörda, arga och, populärt uttryckt, kränkta, om någon bröllopsgäst tackar nej. De förutsätter att alla inbjudna ska tacksamt infinna sig, oavsett kostnader, besvär, tid. Det är självupptaget över rimliga gränser att som inbjudare, till bröllop eller annat, bli sur för att en del inbjudna tackar nej. Även om man gifter sig och bjuder på bröllop är man inte världens medelpunkt för andra än sig själv, och varför ska ens vänner eller släktingar behöva krångla så mycket med sin ekonomi att det blir problem för dem att närvara? Bröllop med alltför stora pretentioner löper stor risk att bli tråkiga, gästerna har tvingats slita med pengar, tid, resor, klädsel och gåvor i den grad att mycket av festglädjen har runnit bort med utgifter och krångel.

Tacka nej. Skriv ett vänligt brev eller mejl och säg att du hade gärna velat vara med, men att du nu har insett att det tyvärr blir omöjligt. Skriv också att du hoppas att du får se brudparet hemma hos dig och få berättat om deras bröllop, när det blir möjligt. Och så skickar du en lagom dyr eller lagom billig present. Plus ett lyckönskningstelegram till bröllopsfesten.

Magdalena Ribbing