Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-05 06:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/03/10/namnfint/

Etikettfrågan

Namnfint?

Fråga: Jag undrar över hur man presenterar sig när man träffar någon för första gången. Jag är student i 20-årsåldern och när jag träffar jämnåriga brukar alla hälsa med sitt förnamn, aldrig efternamn. Det tycker jag är helt okej om man ses på en fest eller liknande. Men när jag träffar andra människor, i mer formella sammanhang, bör man hälsa med efternamn också? Jag brukar alltid göra det på mer formella sittningar, möten av mer professionell karaktär osv. Men nästan ingen annan gör det, är det fel av mig då att fortsätta hälsa med för och efternamn? Eller är det de andra som gör fel? Jag vill ju gärna att de jag träffar då minns mitt hela namn, och jag vill gärna veta hela deras namn.

Svar: Säg både för- och efternamn när du hälsar, det är det rätta! Att ungdomar på fest presenterar sig med enbart förnamn är en relativt modern "åkomma" som varken du eller jag kan göra något åt och egentligen spelar det inte heller någon större roll. Men vuxna människor ska presentera sig formellt med både för- och efternamn, inte bara för att det finns flera med samma förnamn som kan bli svårare att komma ihåg som individer, medan förnamnet plus efternamnet gör personen tydligare i minnet.

Det är bara för dig att fortsätta denna självklara artighet oavsett vad andra säger. Du kan ju också om du vill vänligt och intresserat fråga förnamnssägarna "och vad heter du mer?" dvs i efternamn.

En för mig obegriplig förklaring till att inte säga sitt efternamn är ”det låter så malligt”. Det har många ungdomar sagt till mig som en orsak till enbart förnamnsanvändandet. Men fortfarande har de flesta ett efternamn som de inte själva har uppfunnit, och det man har tilldelats och inte hittat på själv kan knappast vara ”malligt.” De som har nyskapade efternamn har säkert sett till att dessa inte låter malliga. Så anledningen till att inte säga sitt efternamn måste vara en annan. Vilken vet jag inte. Den moderna tidsbristen kanske? 

Magdalena Ribbing