Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-12 01:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/03/12/varbalssvart/

Etikettfrågan

Vårbalssvart?

Fråga: I maj är jag bjuden på militär vårbal. Jag äger en balklänning, den är svart med silvriga detaljer. Är det olämpligt att bära svart klänning på en vårbal?

Om så är fallet vad rekommenderas för färg?

Svar: Klänningens lämplighet har mer med materialet än färgen att göra - en svart chiffongklänning exempelvis kan passa bättre än en ljus sammetsklänning till en vårbal.

Är det ett lätt material i din svarta klänning kan du gärna ha den. Tjockt siden, sammet eller liknande tunga material är alltså inte perfekt, men visst fungerar det – man måste inte följa gammal sed om man inte tycker att det är mycket viktigt och den betydelsen anser jag inte att materialet i en festklänning har, inte så att man måste skaffa nytt för ett enstaka tillfälle.

Angående svart på frackfest – bal – fanns det förr en regel att man inte hade svart om kungligheter var närvarande. En del pösputtor brukar påpeka sådant än i dag, men deras kritik faller på att kungligheterna gärna själva har svarta klänningar i dag. Förr var belysningen i salarna svag vilket gjorde att ljusa färger syntes bättre, men det skälet finns ju inte numera.

Färg om du måste skaffa en ny klänning är valfri, vilka färger som helst är rätt, och ska du ändå skaffa nytt så kan du ju välja en ljus färg. Mest praktiskt är att skaffa eller sy en lång kjol av tunt siden, och sy eller köpa en överdel i matchande eller avvikande färg - flera gånger har de fest- och etikettvana kungligheterna valt tvådelat till frackklädsel (jag tar dem som exempel eftersom det är dessa kvinnor som oftast ses i bild). Kritvitt brukar jag avråda från, det kan likna brudklänning, men blekgult och mörkare nyanser av vitt är lika rätt som tydligare färger. Och mönster!

Magdalena Ribbing