Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-27 12:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/03/14/halsandestil/

Etikettfrågan

Halsandestil?

Fråga: Jag kan inte vänja mig vid att se folk halsa direkt ur ölflaskan. Det ser man både i offentliga sammanhang och på privata fester.
Är jag överkänslig som tycker att det ser minst sagt ouppfostrat ut?

Svar: Ganska många, både män och kvinnor i alla åldrar, verkar tycka att ölet smakar bättre om det halsas än om det hälls upp i glas eller ölmugg. Det kan inte hjälpas att misstanken gror hos mig: ölflaskhalsare anser att det ser fräckt, häftigt, grymt lika med spännande, ut att de slörpar dryck direkt ut flaskan.

Det kanske en del av deras kompisar faktiskt tycker också, och det kan varken du eller jag påverka.
Men väluppfostrat kan det inte anses vara. Och inte heller är det självklart trevligt för omgivningen att andra halsar. Det sättet att få i sig dryck kan gärna förbehållas höstacken, picknicken där glasen stannat hemma, eller hos den som vägrar diska. Den som halsar har också bestämt sig för att någon annan inte ska få del av just den buteljens innehåll, det ska bara halsaren komma åt. Lite barnsligt – och ganska självupptaget. Även om man vet att man kommer att få i sig alltihop i den aktuella flaskan är det en markering mot omgivningen: här är det jag som gäller, era eventuella dryckesbehov är inte medräknade. För var halsar man självklart ur samma butelj som andra? Eller slår upp en halsad flaskas resterande dryck i glas till någon annan?

Om du är överkänslig? Nej, det tycker jag inte, men jag är ganska säker på att många unga och en del lite äldre anser att det är helt rätt, käckt och snyggt, att halsa, på bar, krog, hemma hos varandra, och lite varstans. Men skulle dessa notoriska halsare göra det på en fest som är lite mer ordnad? Där kanske blivande svärmor är med? Eller den person man hoppas få jobb hos? Eller den man gärna vill göra ett särskilt gott intryck på?

Grundregeln, i den mån man intresserar sig för en sådan, är denna: halsande ur flaska görs endast där glas saknas.
Magdalena Ribbing