Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-02 11:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/03/17/brollopskladsel-3/

Etikettfrågan

Bröllopsklädsel?

Fråga: Har fått en inbjudan till bröllop i september, men det står inget om klädsel!!  Vad tar man på sig då?

Svar: Säkrast att du ringer/mejlar och frågar - inbjudare har inte alltid koll på koderna i inbjudningskort beträffande klädsel osv.
Står det ingenting angivet om klädsel betydde det förr i tiden att det var högtidsdräkt, alltså frack och lång klänning, som gällde. Men det är inte självklart att detta är vad inbjudarna menar i dag. Så fråga, för att slippa komma felklädd.
Orsaken till att ingen klädselangivelse angavs när det skulle vara frack vilket är lika med högtidsdräkt, var att frack ansågs självklart för festliga tillfällen i borgerliga kretsar. Endast när värdpersonerna ville ha lite lättsammare bjudningar angavs smoking eller möjligen kavaj (då lika med mörk kostym) som klädsel.
I dag finns enstaka företrädare för gammal (och enligt min uppfattning förlegad) tradition som fortfarande tror att utebliven klädkod markerar högtidsdräkt, och att alla ska förstå detta. Det gör de inte, och det är ändå gästerna som bjudningen är till för, inte för att visa hur charmant konservativa inbjudarna är.

Magdalena Ribbing