Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-02 08:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/03/19/presentotack-2/

Etikettfrågan

Presentotack?

Fråga: Jag har en brorson som är gift och har två barn. Sedan brorsonen gifte sig för en del år sedan har jag gratulerat hans fru och numera även deras två barn på födelsedagar.
Jag träffar dem ett par gånger per år hos min bror. Nyligen fyllde hans fru år. De bor många mil från mig så jag skickade som vanligt en present till brorsonens fru på födelsedagen.
Men jag fick inte den här gången och har aldrig fått något tack för presenten. Nu börjar jag tröttna på denna oartighet. Det rör sig om presenter på mellan 200 – 300 kr. Det är givetvis inte beloppet som styr om man ska tacka eller ej, men jag tycker inte det är en så obetydlig summa så man ska strunta i att tacka. (Min brorson ringer alltid och tackar och tackar för sin present och även för deras barns presenter).

De kommer att besöka mig om några veckor och jag undrar om jag ska fråga henne om hon fått presenten och även – med ett leende – säga att jag blir glad om hon hör av sig så jag vet att hon fått min present. Eller ska jag sluta att gratulera henne utan att ge någon förklaring till detta?

Svar: Frågan om otack för presenter är sorgligt vanlig, och jag kan bara konstatera att det (moderna?) sättet att inte tacka är alltid lika trist för givaren. Den som skickar en gåva vill veta om det man ger har nått sin mottagare och gärna höra ett par uppskattande ord för vänlighet och omtanke.
Det du planerar, att fråga vänligt om presenten kom fram osv, är perfekt för att få rätsida på den nonchalans som det innebär att bara ta emot utan minsta antydan till tack.

Men gör det så soligt du förmår, allt underförstått klander skapar försvarsmekanismer och blir tråkigt för er båda.

Nu finns det en del personer som anser att tackande är onödigt och att man kan tacka om man ses, men annars inte behöver ägna sig åt det. Fasligt märklig attityd enligt min uppfattning. Att inte tacka förekommer mest hos yngre personer, om jag tolkar frågorna till min spalt rätt. Hur som helst hyser jag en misstanke om att otackandet grundar sig mer på slöhet och oförstånd än på medvetet tänkande.

Säger din brorsons fru att hon av princip inte tackar, eller att det är något gammaldags som hon inte ägnar sig åt, eller att hon har utgått från att du har förstått att hon har fått presenterna genom åren, så kan du förklara lika vänligt igen att du uppskattar en bekräftelse på att paketet har nått fram. Skulle hon då mot förmodan insistera på att tackandet är onödigt så kan du lugnt sluta skicka presenter till henne, men du behöver inte alls förklara detta utan bara upphöra i tysthet.

Hoppas att du får presenter från brorsonen, hans hustru och deras barn när du har födelsedag! Att du tackar för det du har fått kan ju tjäna som ett gott exempel för din brorsons otackande hustru.

Magdalena Ribbing