Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-21 01:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/03/24/sprakgrans/

Etikettfrågan

Språkgräns?

Fråga: Jag jobbar i en stor organisation med flera tusen anställda. Många av oss kan använda oss av andra språk än svenska och engelska vilket då är av intresse för arbetsgivaren. Därför har det nyligen gjorts en inventering av de anställdas språkkunskaper. Dock är det enbart personer som är födda i ett annat land och som har ett annat modersmål än svenska som har blivit tillfrågade om sin "språkkompetens". Jag är en av de personerna. Eftersom detta inte känns riktigt bra för mig har jag avböjt att delta i inventeringen. Nu undrar jag om jag är överkänslig som tycker att alla anställda oberoende av ursprung borde ha blivit tillfrågade eller är arbetsgivarens tillvägagångssätt helt okej?

Svar: Jo, arbetsgivaren borde ha frågat samtliga anställda om vilka språk de behärskar. Jag vet givetvis inte vilken anledning som fanns till utskiljande av utrikes födda men att man är född i Sverige kan ju också innebära att man är två- eller flerspråkig.

Kanske var det den stora mängden anställda som gjorde en avgränsning praktisk?
Hursomhelst är det bra att du inte deltog i ”inventeringen” om du insåg att den kunde innebära svårigheter för dig. Jag tycker inte att det är överkänsligt.

Magdalena Ribbing