Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-02 00:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/03/25/gaffelhand/

Etikettfrågan

Gaffelhand?

Fråga: Jag vet att gaffeln ska hållas i vänster hand när man äter, men jag trivs bättre med att hålla den i höger hand eftersom jag är högerhänt och jämställer det med att hålla en penna, en yxa, en hammare, en målarpensel, en skruvmejsel mm i höger hand om man är högerhänt.

Var kommer det ifrån att den ska hållas med vänster hand?

Och varför är den skålformad om man ändå inte ska lägga maten i ”skålsidan” utan det är finare att lägga maten uppe på den ”kulle” som bildas om gaffeln vänds?

Varför är den i så fall inte helt plan?

Svar: Kniven hålls i höger hand därför att den handen vanligen är den starkaste, vapenhanden, och kniven är egentligen ett vapen. Det har säkert varit bra att kunna skära segt kött med den hand som har mest styrka!
Man ska inte heller stoppa mat i munnen med kniven, utan använda gaffeln till detta – då gärna i höger hand om maten har sådan konsistens att den inte skärs med kniven.

Håll kniven i vänster hand om du vill, det kan se lite bakvänt ut för andra men ingen ska lägga sig i detta eller kommentera det. Jag brukar säga att det är enklare att lära sig det vedertagna bordsskicket (om man inte är vänsterhänt) framförallt för att slippa andras blickar och frågor. Men då går kommentatorerna igång och ryter åt min oförståelse. Kanske är det också ofta sedda TV-personers så kallade föredöme som uppmuntrar det aviga bestickbruket.

Gaffelns utformning har varierat genom århundradena, från helt plan till den form den har i dag och som är sådan att du kan spetsa viss mat, en köttbit exempelvis, på den, eller lägga kött eller grönsaker på den kupade sidan, eller fösa in den i den skålade sidan, där också ris, potatismos, ärter och annat smått placeras.

Magdalena Ribbing