Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 08:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/03/26/efterhandspresent/

Etikettfrågan

Efterhandspresent?

Fråga: En vän till mig fyllde år nyligen. Jag kunde tyvärr inte gå på kalaset och jag har inte träffat henne efter det, så hon har alltså inte fått en present.

Om ett par veckor fyller jag år och hon har sagt att hon ska närvara vid festen, och jag får alltså med största sannolikhet en gåva.

Min fråga är nu om jag ska köpa en present till henne i efterhand? Min första tanke är egentligen att jag inte "behöver" göra det, eftersom jag inte var med på hennes kalas, men jag undrar vad Magdalena anser i frågan.

Svar: Presenten till någon med anledning av födelsedag, bröllop, examen osv har egentligen inte med inbjudan eller närvaron på festen att göra - presenten är en symbol för den lyckönskan man ger den som firar något, inte ett kvitto på att man har varit med på kalaset.

Så ge din vän en present, helst innan hon kommer till din fest, och säg eller skriv ungefär att "nu när du har hunnit öppna allt du fick på din födelsedagsfest är det äntligen dags för mig att skicka/ge dig min present - hoppas du ska tycka om den!"

Magdalena Ribbing