Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-02 10:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/03/27/svarmorsnostalgi/

Etikettfrågan

Svärmorsnostalgi?

Fråga: Jag skulle vilja ha råd hur jag ska göra med min svärmor.
Vid flera tillfällen då jag och min man besökt henne har hon börjat prata om en f d flickvän till sonen ett decennium tillbaka i tiden. Han har gått vidare med mig nu och nämner aldrig själv exet, och de har inget med varandra att göra idag. Jag blir ledsen och tyst när hon kommer på tal. Undra hur svärmor skulle gilla om jag frågade om hennes mans tidigare flickvän. Kan man göra nåt?

Samma sak har inträffat i andra sammanhang, en väninnas man pratar gärna om sina f d, nästan alltid i negativ ton men ändå. Jag lider med min väninna. Ska det vara så svårt att fatta för folk att man inte snackar om tidigare partners?

Svar: Din svärmor är dum eller taktlös, tyvärr. Eller bådadera, än värre. Antingen fattar hon inte vad hon håller på med, eller så är hon intresserad av att störa dig. Lika trist oavsett vilket! Men du skulle inte behöva bli ledsen, din man och du har ju valt varandra.

Det bästa vore att din man sade till sin mor när hon drar upp hans ex i samtalet att han inte vill höra mer om detta förflutna. Men vågar han inte kritisera sin mor, vilket inte är helt ovanligt hos män och för den delen även kvinnor, så måste du säga något. Du kan vänligt säga ungefär "ja, nu har du talat om min mans förra flickvän så mycket så varför inte berätta färdigt allt du vill säga om henne, så att det är avklarat, vi är inte så särskilt intresserade faktiskt".

Det skulle ju inte vara vidare vänligt av dig, men din svärmor är tydligen såpass oförstående att du kan tvingas ta till klarspråk.

Eller om du också är rädd för att svärmor ska bli sur - inte heller det särskilt ovanligt - kan du vänligt fråga "berätta för oss varför vill du tala om X nu igen?" Då måste svärmor förklara att X var så underbart fantastisk att hon inte kan glömma henne - och därmed har hon klassat ner sin egen son som ju har valt bort denna X och gift sig med dig. I bästa fall förstår svärmor då vad hon håller på med. Hon kanske inte är urkorkad, trots allt.

Men som sagt, bäst är att din man säger klart ifrån till sin mor att han inte vill höra mer om sitt ex. Mödrar brukar vilja att deras barn tycker om dem, och därför kanske svärmor lägger band på sig.

Magdalena Ribbing