Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-21 18:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/04/02/brollopspris-2/

ETIKETTFRÅGAN

Bröllopspris?

Fråga: Jag och min sambo är bjudna på bröllop senare i vår. Problemet för vår del är att paret uttryckligen önskar sig ett ekonomiskt bidrag till festen i bröllopspresent. Tidigare vet jag att spalten många gånger gett svar på frågor om ekonomiskt bidrag då brudpar önskat sig pengar till bröllopsresa eller liknande.
Jag känner dock att detta är något annorlunda. Om jag uppskattningsvis tror att bröllopet kostar 1000 kr per person, vad är då rimligt att ge? Hur mycket kan man förvänta sig att brudparet står för när de bjuder in till fest? Känner att det är mycket svårt att förhålla sig till en rimlig summa som inte ger uttryck för en vanföreställning om kuvertpris.

Svar: Helt rätt att bröllopspresentens pris inte kan förväntas motsvara kuvertkostnaden, vilket ganska många tror. Ingen vettig inbjudare berättar för sina gäster hur mycket den mat och dryck som ska bjudas kostar, det skulle strida mot all vedertagen gästfrihet. Och ingen vettig gäst sitter och räknar på hur mycket mat och dryck kan kosta för att därefter skaffa en present för motsvarande summa.

Det är klart bäst att brudpar anger en exakt summa som önskas i present när bröllopsfesten måste finansieras med hjälp av gästerna.

Kuvertpriset kan du som gäst ju inte påverka, du kan tycka att det är onödigt med exempelvis tre rätter och champagne, men du ska ändå betala för det - inte helt lyckat enligt min uppfattning.

Brudparet borde ange att de istället för föremål vill ha 500 kronor (gärna mindre) per gäst i bidrag. Det skulle kunna vara en medelsumma som en gäst kan tänkas lägga ut på en bröllopspresent. Ett par som kunde givit en gemensam present för mindre pengar måste ändå betala varsitt individpris för att få delta på kalaset.

För 500 kronor per person får man knappast en riktigt flott fest så inbjudarna/brudparet måste lägga till av egna pengar om kalaset ska vara övertjusigt. Det går förstås inte att precisera hur mycket brudparet ska stå för - allt beror på vanorna i umgänges- och släktkretsen, på vilken ekonomi gästerna har, är de studenter med ont om pengar eller färdigutbildade med fast jobb och lite mer pengar, osv. Och på vilken nivå brudparet vill ha sin fest.

Många nutida brudpar vill ha en storfin bröllopsfest utan att ha råd till det och ber därför sina gäster betala för nöjet att få vara med.

Magdalena Ribbing