Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 08:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/05/01/jobbkarlek/

ETIKETTFRÅGAN

Jobbkärlek?

Fråga: Har en fråga som säkert många kan relatera till: vi har två högt uppsatta chefer på jobbet som är gifta på var sitt håll, som inlett en relation med varandra. Jag har den inställningen att ens privata liv får man göra vad man vill med och det berör inte andra. Men, som anställd blir man ändå obehagligt påverkad, när man plötsligt se dem på väg på en lång lunch tillsammans eller att de stänger in sig i rummet eller att man ringer ett samtal och kommer till en telefonsvarare, när man vet att ingen av dem sitter i möte. En av dessa chefer är min chef, så jag undrar vad ni har för tips på att jag hanterar situationen.

Svar: Att två människor gillar varandra är deras sak, och deras äktenskap med andra är likaledes deras sak att hantera, inte deras arbetskamraters. Strunta i vad de gör! De har problem nog med situationen, det försäkrar jag dig.

Säg ingenting till din chef, om du inte har en synnerligen god personlig relation till henne eller honom. Endast om dessa två personers relation komplicerar verksamheten för er andra på arbetsplatsen så att det blir fel prioriteringar eller orättvisor eller sämre arbetsresultat är det befogat att ta upp detta med dem.

Att cheferna är opraktiska som inte sköter sitt förhållande mer diskret är en annan sak. Man kan inte alltid styra sina känslor, men man kan låta bli att besvära andra med den passion som man drabbas av. Det bör gå att hantera en även arbetsplatskärlek på ett sätt som inte stör andra.

Magdalena Ribbing