Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 21:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/05/07/matbordsblommor/

ETIKETTFRÅGAN

Matbordsblommor?

Fråga: För länge sedan lärde jag mig att man inte skulle ha blommor i jord på matbordet, dvs  krukväxter eller andra arrangemang med jord i, för att blomjord innehåller gödselämnen. Det verkar inte gälla längre. Vad vet Magdalena om detta?

Svar: Att man inte bör ha blomkrukor eller annat med jord i på ett matbord har jag skrivit och pratat om många gånger. Du har lärt dig helt rätt: man ska inte ha blomkrukor med jord på ett matbord därför att det finns bakterier i jord som är ohygienisk i närheten av mat.

Men det finns ännu en förklaring som är intressant till detta att avstå från blommor i krukor på matbord: på ett altare har man snittblommor, inte blomkrukor, därför att blommorna är ett offer och ett sådant är givet för att inte återbrukas. Detsamma skulle gälla blommorna på ett matbord, måltiden är sedan urminnes tider en helig handling, man äter för att överleva, och blommorna på ett matbord kan därför jämställas med altarblommorna.

Magdalena Ribbing