Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-19 07:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/05/09/brollopsgastkris/

ETIKETTFRÅGAN

Bröllopsgästkris?

Fråga: Vi ska gifta oss i sommar och har bestämt oss för ett ganska stort bröllop. Vi har bjudit in de flesta i släkten med undantag för kusiner och föräldrars syskon som vi aldrig träffar. Men vi hade aldrig kunnat ana denna våg av människor som uttalat sina besvikelser över att deras barn (vuxna barn och under 18) inte blivit bjudna på bröllopet trots att de familjerna aldrig någonsin besökt oss. De har till och med "hotat" med att inte komma alls eller låta sina vuxna barn komma i deras ställe.

Vi valde att ha ett barnfritt bröllop och vi har prioriterat vänner framför släkt som vi knappt känner (det är ju inte ett tillfälle att lära känna varann heller precis) men vi har svårt att svara dessa människor då de går så hårt på. Vad kan man säga? Är det okej att man argumenterar om sitt tycke om val av gäster med brudparet såhär?

Och hur mycket får ens föräldrar lägga sig i om gästlistan, då vi betalar hela kalaset själva?

Det har blivit så mycket negativa reaktioner att det inte känns kul att bjuda nästan någon släkt alls.

Svar: Usch vilka pretentiösa, ouppfostrade och rent ut sagt dumma människor! De verkar tro att det är en mänsklig rättighet att bli bjuden på bröllop. Men det är det faktiskt inte, och sannerligen inte heller att få ta med sig sina barn.
Man kan inte kräva att på grund av sitt släktskap bli bjuden på någons bröllop som en del tror. Bröllopsfesten är ett firande av vigselakten där två människor lovar varandra att leva tillsammans i trohet livet ut. Det firandet kan ske med endast dessa två, eller med fler - om brudparet vill. Jag läser i din fråga att ni har gjort just så som man ska göra om man vill bete sig rätt, ni bjuder dem ni känner, de som står er nära, de som har visat vän- och släktengagemang genom åren.

Att de som bjudits inte är nöjda utan kräver att även deras barn i olika åldrar bjuds är så oförsynt och ohövligt att ni inte behöver bry er om det ett enda dugg. Låt dem stanna hemma, dessa självupptagna personer, och umgås med sina barn. Bara det att säga att "bjuds inte mina barn så kommer jag inte" är så totalt fel att enda svaret från er inbjudare ska vara "vi hade hoppats att få se er på vår bröllopsfest, men vi förstår att ni inte vill komma utan era barn, och då är det inget att göra, barnen är inte bjudna". Och säger de att de stannar hemma för att låta sina vuxna barn komma i deras ställe så är det heltokigt även det, det är inbjudarna som bestämmer vilka gäster som ska bjudas, inte inbjudna gäster som byter ut sig mot andra personer.

Uppriktigt sagt förstår jag inte dessa bröllopsgäster - vad tror att de kan tillåta sig? Det är brudparet som gifter sig, inte gästerna. Det är brudparet som bjuder, inte gästerna. Det är brudparet som bestämmer, ingen annan.

Svaret till dig är alltså att det inte är okej att gäster argumenterar om gästlistan, att föräldrar klagar på vilka som bjuds när det är brudparet som ensamt betalar kalaset, att gäster försöker byta ut sig själva mot sina barn. Låt alla dessa drullar som kritiserar, klagar, vill ändra inbjudan stanna hemma. Ge inte efter! Bröllopsfesten vinner på att slippa närvaron av så trista, självgoda gäster.

Magdalena Ribbing