Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 18:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/05/19/etikettspalten-sluta-tjata-om-andras-mat/

ETIKETTFRÅGAN

Etikettspalten: Sluta tjata om andras mat!

Vad ska jag svara när dom säger: ”Men usch, hur kan du äta det där?”
Den bedrövade och bedrövliga frågan kom nyligen till spalten, en av många i samma ämne, alltså kritiska synpunkter på det någon äter.
Detta verkar ha tilltagit i omfång på senare tid - allt fler tar sig rätten att kommentera andras matlådor, dieter, vad de har på sina tallrikar, vad de beställer på krogen, vilken mat de lagar till sina bjudningar.

En enda kommentar är okej angående andras mat, och den lyder: ”så gott det ser ut!” Allt negativt kommenterande är fel, såväl oartigt och ouppfostrat som pinsamt. Det är översittarfasoner att kritisera det som andra äter, som om man själv vore stjärnkock och matexpert.
Den som säger något så gräsligt som i frågan ovan ”men usch, hur kan du äta det där?” har gjort bort sig för lång tid. En sådan kommentar visar på total oförståelse för andras integritet, känslor och smak. Jämför med ett klädesplagg ”men usch, hur kan du ha på dig det där?” Det är inte heller något man säger vilket de flesta som har ett uns medkänsla förstår.

Men varför tror så många att de kan klaga på vad andra äter? Kanske beror det på den allt vildare matdiskussion som pågår, om nytta och skada, om kalorier och kolhydrater och rätt fett, om grönsaker över och under jord, om vitaminer och rå mat och långkok. Alla har sina idéer och alldeles för många tror att just deras idé är den enda rätta och att de därför måste frälsa alla andra till denna tro.
Gör inte det. Vi som har den stora förmånen att både få äta oss mätta och välja vår mat måste sluta att tjata på andra om deras val av föda. Man har inte rätt att kommentera, ifrågasätta eller försöka omvända andra beträffande den mat som de frivilligt äter. Rådgivning är det klokt att avstå från till dess att man blir uttryckligen tillfrågad.

Magdalena Ribbing