Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-11 17:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/05/20/bjudningssmitare/

ETIKETTFRÅGAN

Bjudningssmitare?

Fråga: Jag lever i ett samboförhållande, vi har båda barn på olika håll men alla barn är vuxna och har flyttat till egna boenden. Vi har för familjekänslans skull återkommande middagar där alla dessa vuxna barn är inbjudna. Vi lägger stor vikt vid att hitta datum som passar alla, vilket inte alltid är så lätt.

Men det som stör mig är att min sambos ena son så gott som alltid avviker från bjudningen tidigare, oftast direkt efter att måltiden avslutats. Jag kan absolut förstå att det kan finnas skäl att man inte kan stanna hur länge som helst, men att det infaller vid varje tillfälle känns märkligt. För mig är det som att säga ”det var bra att jag kunde komma och få mat, men nu har jag viktigare saker för mig, ni hör inte dit”. Framförhållningen för dessa middagar är väldigt god, oftast minst tre veckor framåt i tiden vilket också borde underlätta i planeringen för gästerna.

Jag ser det som respektlöst mot mig och min sambo att denna son aldrig anser sig ha tid att deltaga på samma sätt som andra gäster och stanna kvar tills bjudningen ”klingat av”. Det handlar om middagsbjudningar, oftast på söndagar, där alla har arbetsdag/skoldag nästkommande dag.

Är detta ett beteende som är att anse som korrekt? Vad kan vi göra?

Svar: Det kan finnas flera förklaringar till det du beskriver. En kan vara att denne son inte trivs lika bra som övriga med sällskapet, familjekänslan kanske inte är lika viktig för honom. En annan att han är lite socialt bortkommen. En tredje att han faktiskt har annat att göra och prioriterar detta - vilket förvisso inte är artigt och vänligt men för de många nutida ungdomar som har lärt sig "jag, mig, mitt" i första hand är det självklart. Tre veckor i förväg vet en ung människa inte alltid vilket jättekul evenemang som kan dyka upp efter middagstid. Han kommer ju till middagen i alla fall!

Egentligen ska du inte göra något åt detta, utan det är din sambo som ska säga vid nästa inbjudan till denne äta-och-gå-son ungefär "vi hoppas alla att du kan stanna en lite längre stund efter maten den här gången". Sonen kanske säger något om att han har så mycket annat för sig, och då får din sambo förklara hur tråkigt det är för er alla att han bara äter och går.

Fungerar inte detta så finns inte mycket annat att göra än att låta honom gå direkt efter maten. Att inte bjuda honom på grund av detta vore fel.

Det är mest trist för honom själv, han sticker ju iväg från gemenskapen och det är förmodligen en större nackdel för honom än för er övriga. En ovillig gäst är ingen glädje för en fest.

Magdalena Ribbing