Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-21 04:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/05/22/handkraft/

ETIKETTFRÅGAN

Handkraft?

Fråga: De nya filmsnuttarna (Ribbings Etikettskola) på webben om exempelvis hur man hälsar på varandra är mycket bra.

Vad jag saknar är en uppmaning om att det fasta handslaget inte bör vara för fast, dvs hårt. Jag har sedan några år tillbaka problem med artros i mina fingrar och tidvis är händerna svullna och mycket ömma, minsta lilla stöt gör rejält ont när det är som värst. Trots det hälsar jag artigt och ser människan jag möter i ögonen men det har hänt att jag skrikit högt två gånger när en “karlakarl” nypt alldeles för hårt och gjort mig illa.

Problemet är att jag aldrig kan bedöma vem som tänker visa sina krafter. Nu har jag börjat med att direkt jag ska hälsa på någon säga ungefär så här.  “Hej, Jag heter xx  xx och jag har ont i mina fingrar så jag hälsar med ett mjukt handslag”. Underförstått – det bör du också göra. Det brukar fungera och då får jag naturligtvis följdfrågor om mina krämpor som jag gärna slipper, men hellre det.

Har Magdalena något bättre sätt att rekommendera? Det asiatiska sättet att buga med handflatorna ihop är inte dumt, även ur medicinsk synvinkel, men knappast gångbart gissar jag.

Svar: Roligt att webb-TV:n uppskattas!

Du har ett problem som du delar med många andra. En del missuppfattar vad som kallas ett fast handslag, och som är rätt, till skillnad från den slappa handen nerhälld som en trasa i ens egen hand. Men det är skillnad på ett fast handslag och ett där man visar hur stark man är och nästintill krossar småbenen i den andras hand. Det handslaget är inte trevligt, inte artigt och inte kul.

Det bästa du kan göra är faktiskt att genast vid ett hälsande säga "jag har ont i mina händer och hälsar så här" och så gör du den asiatiska hälsningen eller håller höger hand över hjärtat som i USA när man visar respekt för nationens flagga. Säg därpå ditt namn och övergå till att tala om något annat så snart den du hälsar på har sagt sitt namn.

Detta respekteras av varje vettig människa och den som börjar tjata om vad du kan ha för handproblem svarat du snabbt endast "artros" och fortsätter att tala om annat. Du måste alltså ta till lite samtalsknep för att slippa redogöra i detalj för din sjukdom - som faktiskt ingen väluppfostrad person ska fråga om!

Magdalena Ribbing