Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/05/26/fargmarkor/

ETIKETTFRÅGAN

Färgmarkör?

Fråga: Jag undrar om färgen på kläder i vissa sammanhang har betydelse? Jag själv har en känsla av att ju mörkare och enhetligare man är klädd desto seriösare framstår man.

Svar: Intressant fråga! Man kan nog säga att en diskret, relativt mörk klädfärg kan ge ett mer ordentligt intryck än en glammigt knallrosa eller neongult. Men det betyder inte att en pastellfärgad klädsel måste verka oseriös. Det beror på övriga komponenter, snitt, stil, tillbehör osv.

Säkert ger stora mönster, blommor och annat, ett muntrare intryck än enfärgat. Blandade mönster är en smakfråga.

Förr i tiden hade exempelvis all personal på banker svart klädsel, vilket ju inte gäller längre. På NK-Hamngatan gällde vid öppnandet 1915 och många decennier framöver att personalen skulle vara snyggt och mörkt klädd men absolut inte så elegant att kunderna kände sig mindre flotta än expediterna.

Klädfärgen kan signalera vilket slags arbete man har, på sjukhus kan läkarna ha skjorta i en färg medan sköterskorna har en annan skjortfärg.
Kyrkan har en tydlig färgkod för olika tillfällen. För besökare till påven gäller formell mörk klädsel för män och långärmad svart eller undantagsvis vit klädsel för kvinnor.

Så visst har klädfärgen en betydelse! Men den är inte riktigt etablerad i utsagda nyanser för specificerade tillfällen annat än de ovan nämnda och de självklara som bröllop och begravning.

Magdalena Ribbing