Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-17 02:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/05/28/musikstorning/

ETIKETTFRÅGAN

Musikstörning?

Fråga: Jag stör mig på dessa personer som lyssnar på musik medan de åker tåg, buss eller tunnelbana och en del av ljudet kommer utanför och jag får ta del av det vare sig jag vill eller inte. Ljudet är ju inte musik utan filtrerat genom hörlurarna och bara vissa ljud kommer utanför vilket är mer störande än om ren musik kommit.

Jag anser att det är ett otyg men ser att de flesta inte reagerar. Jag har bett folk sänka ljudet då det skränar utanför och stör mig men de blir ofta sura.
Vad anser Magdalena om detta fenomen som är relativt nytt?

Svar: Man kan knappast förbjuda människor att lyssna till den musik som de tror att de inte kan leva utan. Och så är det ju för allt fler i nutid. Du har redan noterat att du möts av oförståelse om du säger till, så avstå från det, du blir bara ännu mer ledsen själv av ohövligheterna.

Vad du kan göra är att byta plats, eftersom det är du som blir störd. Du kan inte kräva att dessa personer ska flytta sig, eller sluta lyssna till denna för dem så viktiga musik.

Magdalena Ribbing