Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 15:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/05/29/ofirande/

ETIKETTFRÅGAN

Ofirande?

Fråga: För en tid sen fyllde jag jämna år och passade på att resa bort. Jag hade alltså ingen fest eller något annat.
Men det var heller ingen som på mitt arbete som skickade en hälsning varken före min resa eller efter jag kommit hem vilket jag tycker har varit lite tråkigt, med tanke på att jag själv alltid uppvaktat mina kollegor på både ojämna och jämna födelsedagar, med ett grattis.

Nu hör det till saken att min chef fyller 65 i dagarna och det är ett jäkla ståhej och han ska uppvaktas och vi ska samla pengar och köpa något.
Vi är ett litet företag.
För mig känns det här inte helt okej, jag har för övrigt en bra relation till min chef men jag känner inte för att vara med och uppvakta någon i företaget, det kan låta som om jag är bitter men jag tycker det är jäkligt tråkigt.

Vad tycker Magdalena?

Svar: Ofta får jag frågor om hur man ska göra med en vän eller kollega som reser bort eller inte vill ta emot på en stor födelsedag. Jag brukar svara att man ska respektera en sådan önskan, och inte samla ihop till present osv, men att det är trevligt om man ändå skickar ett vänligt lyckönskningskort.

Nu har du förmodligen så tydligt markerat att du inte skulle vara hemma på din födelsedag att dina arbetskamrater har tolkat det som att du inte ville bli uppvaktad över huvud taget. Tänk om det är någon av dem som har skrivit till mig och frågat hur man gör i ett sådant fall? (men inte brytt sig om mitt förslag att skicka kort).

Många, alltför många enligt min uppfattning, ser en utebliven födelsedagsfest som ett sätt att ”slippa” uppvakta överhuvudtaget, som om ett grattis, ett födelsedagskort eller en present vore ett kvitto på att man bjudits till kalas. Utan kalas – inget gratulerande. Snålt, tycker jag, det kostar ingenting att säga grattis till en kollega, släkting, granne eller vem det är.

Men var inte besviken, det har du inte något för - och mitt råd är att du medverkar till chefens present och övrigas firanden; allt annat kommer dig att framstå som förgrämd och frustrerad.

Och vill du så kan du bjuda på en tårta eller bullar en eftermiddag på jobbet, då du säger att det här är istället för din födelsedagsfest. Du ska se att då kommer gratulationerna! Kanske till och med en present.

Frågan är om det är vad du vill.

Magdalena Ribbing