Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-05 19:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/06/03/ringmarkt/

Etikettfrågan

Ringmärkt?

Fråga: Har alldeles nyligen börjat sällskapa med en dam och undrar nu hur jag kan visa det utåt då vi ju ännu inte bär förlovningsringar. Jag är lycklig och stolt över mitt stadiga sällskap och skulle ogärna vilja att andra missförstår situationen och tror att jag är ledig. Än så länge träffas vi sporadiskt men går givetvis hand i hand när det är lämpligt. Jag äger en slät ring. Kunde jag exempelvis bära den på höger ringfinger? I Norge och på kontinenten bär man ju vigsel- och förlovningsringarna på höger hand. I Sverige och här i Finland är de på vänster hand och en ring på höger hand skulle kanske signalera ett lättare förhållande än förlovning?

Svar: En slät ring på höger hand är inte enligt svensk sed någon signal om att du är upptagen.

Men ni två kan ju ha varsin ring, utan att vara direkt förlovade. Det kan vara smala ringar med någon typ av dekor, en bladslinga eller något sådant, som inte gör dem till förlovningsringar i den formella meningen (sådana kan visserligen se ut hur som helst!) men att ni har likadana ringar på vänster ringfinger markerar ändå samhörighet.

Frågar andra om detta kan ni ju säga att (den officiella) förlovningen kommer så småningom.

Och är problemet att du blir uppvaktad av andra kvinnor som hoppas att du är fri för närmare kontakt, så kan du säkert vänligt få in i samtalet att du har en käresta.

Magdalena Ribbing