Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-29 05:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/06/04/andrahandsinbjudan/

Fråga om hyfs och stil

Andrahandsinbjudan?

Fråga: Det handlar om två ganska stora släkter och ett bröllop för 160 personer (maximalt i lokalen). Det finns dock ännu fler människor vi skulle vilka bjuda. Om vi skickar ut 160 inbjudningar så kommer med all säkerhet flera inte att kunna komma. Vi skulle då vilja skicka ut extra inbjudningar till andra människor som vi hoppas kan, men som inte fick plats bland de första 160 stycken.

Kan man skicka ut "förklarande" inbjudningar där man förklarar att "på grund av platsbrist så kan vi inte bjuda in dig till vårt bröllop men vi skulle ändå gärna se dig där och vi kommer höra av oss ifall det är så att inbjudna gäster inte kan närvara."

Är detta oartigt? Det skulle kännas tråkigt att sitta på bröllopet och veta att man kunde fått dit fler trevliga personer. Det känns också artigare än att ringa upp personerna.

Hur ser Magdalena på detta?

Svar: Nej, man kan inte skicka ut "om-utifall-att"-inbjudningar! Det är inte vänligt och inte rimligt.

Men man kan be om svar från dem man bjuder snarast möjligt, så att man vet om det kommer att finnas utrymme för fler gäster. Och då skickar man raskt ut dessa andrahandsinbjudningar.

En annan möjlighet är att kallt räkna med att tio av de 160 inbjudna tackar nej och därför samtidigt bjuda ytterligare tio gäster. Om de tio förmodade nejtackarna ändå kommer får man ordna på något sätt så att 170 får plats. Men den risken är minimal enligt all inbjudningserfarenhet.

Magdalena Ribbing