Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 15:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/06/05/brevhemligheten/

Fråga om hyfs och stil

Brevhemligheten

Fråga: Nu har jag fått ännu en inbjudan på mejlen. Det är till ett bröllop med klädkod fest. Jag känner mig inte riktigt inbjuden eftersom jag inte har fått något kort. Förra veckan fick jag en inbjudan på Facebook till en 30-årsfest. Jag tycker inte att det är seriöst. En inbjudan till ett bröllop ska väl vara på ett fint papperskort? Och en inbjudan till en födelsedagsfest också?

Jag vill helst inte svara på dessa inbjudningar som känns så nonchalanta och undrar hur jag ska göra. Om jag bestämmer mig för att säga ja, måste jag göra det på mejl och Facebook? Det känns bara så oartigt!

Svar: Tiderna förändras, det är det enda vi vet. På 1800-talet var det artigast att en kusk åkte med inbjudningarna till gästernas hem (det är därför ett nej tack heter ”återbud”, budet tog ett nej tack med sig åter till inbjudaren om gästen hade förhinder).

Senare blev det vanligast med postade inbjudningar på kort av styvt papper, allra finast i relieftryck, och formuleringen att inbjudaren hade äran inbjuda gästen. Nu är även det där med äran bortlagt. Men inbjudningskorten finns kvar, i enklare utformning, ofta med orden att inbjudaren har nöjet eller glädjen att inbjuda osv.

Inbjudningskorten är praktiska eftersom de finns fysiskt som påminnelse om dag och tid och klädsel. Jag håller med dig om att det ger ett mycket bättre intryck om en inbjudan skickas som ett riktigt brev än om den kommer på mejl eller Facebook. Där kan de informella och lättsamma tillställningarna få hållas.

Så: ett snyggt, korrekt formulerat inbjudningskort på prydligt papper är fortfarande rätt att skicka – och både på kuvertet och på själva kortet ska namnet/namnen på gästen/paret stå. Vill man vara riktigt elegant så väljer man frimärken som passar för tillfället. Posten ger ofta ut nya fina motiv och ett välvalt sådant kan ge en inbjudan än mer charm och glans.

Men det gör inte att inbjudningar på andra sätt är dåliga. Att dina vänner inte har insett värdet av en vacker inbjudan på papper ger dig inte rätt att tycka att dessa vänner är oartiga. Du är lite mer traditionell än dina vänner och det får du ta dig förbi. Tacka ja på det sätt du ombeds svara, eller så som du har bjudits, per mejl och på Facebook, och tyck inte att du har rätt till pappersinbjudningar.

Sedan kan du skriva ett tackkort efter festerna, på papper, och skicka inom en vecka. Det är gott uppförande!

Magdalena Ribbing