Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-04 20:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2014/06/09/munfullfraga/

Etikettfrågan

Munfullfråga?

Fråga: Ett mycket vanligt problem jag har är att när jag äter middag hemma hos mina svärföräldrar ställer de ofta frågor till mig just när jag stoppat mat i munnen.

Hur gör jag då? Det känns ohyfsat att dröja med svaret samtidigt som det är ohyfsat att äta med mat i munnen.

Svar: Riktigt omtänksamma personer kollar innan de ställer en fråga om den tillfrågade har möjlighet att svara – alltså inte just har munnen full med mat, eller just har satt igång ett samtal med någon annan. Det är inte alltid möjligt att se att någon precis när man vill fråga något har stoppat in en tugga i munnen, men när man som frågare noterar detta säger man raskt ”ursäkta, jag väntar lite”. Görs inte detta så har man själv som tillfrågad ansvaret att i sådana lägen göra en lätt pekande gest mot sin mun vilket har innebörden "jag svarar när jag har tuggat ut".

Detta förstår varje vuxen person.

Och det är absolut inte ohyfsat! Det vore det däremot om man svarade med munnen full av mat.

Magdalena Ribbing